Merk: Jopen
Model: 0.33 liter
Beschikbaarheid: Op voorraad
2,15€
Excl. BTW: 1,78€

Jopen Mooie Nel IPA

Het verhaal begint in de veertiende eeuw als Haarlem uitgroeit tot een van de belangrijkste brouwerssteden van Nederland. Brouwerijen draaien op volle toeren en het gerstenat wordt in ‘Jopen’ (vaten van 112 liter) over het Spaarne vervoerd. Het bier is van uitstekende kwaliteit en wordt zelfs in het buitenland gedronken. Maar aan de roem komt een einde. In 1916 sluit de laatste Haarlemse brouwerij haar poorten.We nemen een sprong naar begin jaren negentig van de vorige eeuw. De voorbereidingen voor de festiviteiten van het 750-jarig bestaan van Haarlem zijn in volle gang. De stichting Haarlems Biergenootschap dient een plan in om het Haarlemse bier terug te brengen. In het stadsarchief worden recepturen uit 1407 en 1501 gevonden en het bier wordt gereproduceerd. En… de brouwsels zijn een genot om te drinken. Met het jongste bier, Hoppen, werd op 11 november 1994 het feestjaar ingeluid. Het begin van Jopen!

IPA werd in de tijd van lange zeereizen extra zwaar gebrouwen en extra gehopt zodat het in de koloniën gedronken kon worden. Ook in Nederland hadden we onze versie van de IPA oftewel ‘duraebel scheepsbier’ voor Nederlands-Oost-Indië. Via de Amerikaanse Craft Beer Revolution is de IPA teruggekeerd in Europa. De Amerikaanse hop in Jopen Mooie Nel IPA zorgt voor bitterheid met veel fruitige tonen. Jopen Mooie Nel IPA is vernoemd naar het water tussen Haarlem en Spaarndam en wordt buiten Nederland North Sea IPA genoemd.Elke slok is een genot.

Op vrijdag 5 februari 2016 werden de winnaars tijdens de Alltech International Craft Brewing & Distilling Convention bekend gemaakt. Brouwerijen over de hele wereld, die het brouwen tot kunst hebben verheven, vielen in de prijzen. En met succes voor Jopen. De brouwerij ging er met 4 medailles vandoor. Jopen Mooie Nel IPA behaalde de mooiste bekroning met een gouden medaille. Jopen Ongelovige Thomas (Doubting Thomas) werd beloond met een zilveren medaille en Jopen Hoppenbier en Jopen Jacobus RPA namen brons mee naar huis.

Geef beoordeling

Note: HTML-code wordt niet vertaald!
    Slecht           Goed